Logo

"Actueel nieuws over ons pensioenfonds"

BLOG Rutger de Wit: Pensioendertiger

Geplaatst op: 14-02-2023

Eindelijk is het dan zover; ook DNB stemt in met mijn voordracht als bestuurslid van Pensioenfonds Robeco! Het is daarmee officieel. Al een tijdje draai ik (vol) mee als kandidaat-bestuurslid, maar toch had het verlossende bericht voor mij een ietwat ‘magische’ lading. Naar dat moment heb ik lang uitgekeken!

Maar waarom eigenlijk? Wat is er ‘magisch’ aan een pensioenfonds? Waarom zou je je als jonge 30-er hier zo veel tijd aan besteden, naast je huidige functie? Helemaal zo aan het ‘begin’ van je loopbaan. In de komende jaar zal ik dat via een aantal korte blogs proberen te beschrijven op basis van ervaringen en actualiteiten tijdens mijn eerste jaar in het bestuur.

Geparkeerd salaris
Het algemene gebrek aan belangstelling voor pensioen bij (jonge) mensen is voor mij een belangrijke driver om in het bestuur te gaan. Het is misschien niet zo zichtbaar, maar als je maandelijks aan pensioen opbouwt is dat simpelweg salaris wat je pas later krijgt (of als je ziek wordt, of wat je nabestaanden krijgen bij overlijden). Salaris wat je – zonder dat je het eigenlijk merkt – ‘parkeert’ voor later, voor als je niet meer wil, kan of hoeft te werken. Waarschijnlijk hecht je nu redelijk veel waarde aan wat je maandelijks aan salaris ontvangt. Daar kan je immers (hopelijk) van rondkomen en (hopelijk) ook leuke dingen van doen. Pensioeninkomen heeft exact dezelfde functie, dus waarom zou je dat niet belangrijk vinden? Natuurlijk krijg je in Nederland ook een AOW, maar dat is vaak niet voldoende om de gewenste levensstijl te kunnen voortzetten als je stopt met werken.

De basis
Pensioen heeft dus een belangrijke maatschappelijke functie. Want met dat inkomen ga je het als het goed is toch een significant deel van je leven moeten doen (naar verwachting ca. 20 jaar). Moet je dan op jonge leeftijd al maandelijks of wekelijks druk bezig zijn met pensioen? Nee, waarschijnlijk niet. Zeker niet als je in loondienst bent en je hebt een pensioenregeling. Daar begint het eigenlijk mee. Het weten of je pensioen opbouwt. En als je een nieuwe baan overweegt, vraag eens door naar de pensioenregeling. Dat is immers ook onderdeel van je salarispakket. Ook andere verandermomenten in het leven kunnen belangrijk zijn; samenwonen, kinderen, scheiden. Op zulke momenten kan je eens stilstaan wat dat betekent voor je pensioen. Hoe jonger je bent, hoe meer je nog invloed kan hebben op het inkomen later. Een goed startpunt is natuurlijk altijd mijnpensioenoverzicht of de (interne) website van je werkgever of pensioenfonds.

Stukjes delen van de pensioen-‘magie’
Dit is dus waarom ik zo verheugd ben om een pensioendertiger te zijn. Ik kan me vanaf nu hard maken voor een goed pensioen van mijn (oud-)collega’s! En hopelijk kan ik tegelijkertijd andere (jonge) mensen enthousiasmeren eens te kijken naar hun eigen pensioen. Natuurlijk is er ook veel meer interessants. Om voor een goed pensioen te zorgen is beleggen en het managen van risico’s zeer belangrijk, en natuurlijk niet te vergeten de aanstaande verandering van het Nederlandse pensioenstelsel. Ik ga komend jaar enkele keren delen wat mij als nieuwbakken pensioenfondsbestuurder bezighoudt en wie weet lukt het me om een klein beetje van de ‘magie’ bij anderen over te brengen. Er is namelijk veel ruimte voor verjonging in de Nederlandse pensioensector!

Rutger de Wit
Bestuurslid en lid integrale risicomanagementscommissie

 

Ga terug

© 2024 Stichting Pensioenfonds Robeco | Ontwerp en realisatie: Catapult creëert