Logo

"Actueel nieuws over ons pensioenfonds"

Blog Rutger de Wit: Wat betekent dit voor jou?

Geplaatst op: 11-07-2023

De nieuwe pensioenwet is aangenomen door de Eerste Kamer. Dat betekent dat het nu zeker is dat er veel gaat veranderen in alle pensioenregelingen, dus ook in die van Robeco. En wij als pensioenfonds zetten ons volledig in om de overgang zo goed en evenwichtig mogelijk te begeleiden. Want uiteindelijk willen we een helder antwoord kunnen geven op de vraag “Wat betekent dit voor jou?”.

Als pensioenfonds, maar vooral ook samen met alle betrokken partijen, zijn we al een tijdje bezig met de voorbereidingen. In en om het debat over de nieuwe pensioenwet is er een felle discussie geweest over allerlei aspecten van de wet. Of je nu voor- of tegenstander bent, of het niet precies weet, er gaat hoe dan ook iets veranderen.

 

Spagaat
Wat er concreet gaat veranderen, hangt grotendeels af van de afspraken die de werkgever en de ondernemingsraad nog met elkaar gaan maken. Vervolgens is het pensioenfonds aan zet om de gewenste pensioenregeling mogelijk te maken. Hierbij kijken we ook nadrukkelijk naar de resultaten van het deelnemersonderzoek dat we onlangs hebben uitgevoerd. De nieuwe wet kent namelijk een groot aantal keuzes die alle betrokken partijen moeten maken. Vandaar dat je op dit moment op de speciale Themapagina vooral nog een algemene toelichting vindt. Eigenlijk bevinden we ons nu nog in een spagaat. Het liefst willen we zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wat er voor jou gaat veranderen, maar daarvoor is nog meer specifieke informatie nodig.

 

Wat weten we al wel?
Pas op het moment van overgang, weten we exact wat er voor jou gaat veranderen. Dat is naar verwachting pas in 2026. Om je nu al een beeld te geven wat er gaat veranderen, zal ik een eerste poging doen om iets concreter te worden:

 

  • Bouw je nog pensioen op?
    De manier waarop je pensioen opbouwt gaat veranderen. In de oude situatie verzekeren we een uitkering voor als je met pensioen gaat. Het pensioenfonds belegt vervolgens deze premie met als doel de uitkering te kunnen verhogen met de inflatie. In de nieuwe situatie wordt jouw premie belegd voor jou als individu. Hoe hoog de uitkering wordt op moment van pensioneren, staat nog niet vast. In hoeverre je als individu zelf op basis van je risicoprofiel keuzes kunt maken in de beleggingsmix van je pensioenkapitaal, zijn we nog aan het onderzoeken.

 

  • Heb je ooit pensioen opgebouwd?
    Of er iets verandert, hangt nog af van de belangrijke keuze, of het opgebouwde pensioen ook omgezet wordt naar het nieuwe pensioenstelsel (in jargon heet dat ‘invaren’). De nieuwe pensioenwet beoogt dat er ingevaren wordt. In dat geval zetten we de opgebouwde, verwachte uitkering, om in jouw eigen pensioenkapitaal. De exacte hoogte van je uitkering op het moment van pensioneren staat daarmee nog niet vast en is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Overigens is dat in de huidige situatie ook het geval.

 

  • Ben je gepensioneerd?
    In de nieuwe situatie ontvang je nog steeds maandelijks een uitkering. De hoogte van de uitkering wordt – in het geval van ‘invaren’ – opnieuw vastgesteld. De exacte hoogte hangt af van het moment van de overgang, de dekkingsgraad van het fonds op dat moment en de economische omstandigheden. In het geval het pensioenfonds een hoge dekkingsgraad behoudt, is de kans groot dat de uitkering hoger wordt vastgesteld dan nu het geval is. Helaas kunnen wij dat nu nog niet met zekerheid toezeggen. Hoe de uitkering vervolgens van jaar op jaar wordt aangepast, weten we ook nog niet met zekerheid. Dit hangt af van de keuzes die nog moeten worden gemaakt. Een vaste of variabele uitkering? Wel of geen extra buffer? Keuzes qua beleggingen?

 

De komende tijd zijn alle betrokken partijen druk in de weer om de contouren, maar ook de details verder uit te werken. Met als belangrijkste doel; antwoord geven op die ene belangrijke vraag: “Wat betekent dit voor jou?”.

Ga terug

© 2024 Stichting Pensioenfonds Robeco | Ontwerp en realisatie: Catapult creëert