"Actueel nieuws over ons pensioenfonds"

Opbouwpercentage pensioen lager

Geplaatst op: 30-10-2017

Vanaf 1 januari 2018 is het opbouwpercentage in de pensioenregeling lager: het gaat van 1,875% naar 1,738%. Dit geldt voor alle medewerkers die op dit moment pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Robeco. Deze aanpassing is nodig omdat de wettelijke pensioenrichtleeftijd op 1 januari 2018 stijgt van 67 naar 68 jaar.

Pensioenrichtleeftijd en opbouwpercentage
De komende jaren gaat de wettelijke pensioenrichtleeftijd vanuit de overheid geleidelijk omhoog. De wettelijke pensioenrichtleeftijd is de leeftijd waarop het fiscaal toelaatbare opbouwpercentage is gebaseerd. Door de wijziging van de pensioenrichtleeftijd moet je langer doorwerken en kun je langer pensioen opbouwen. Daardoor kan het jaarlijkse opbouwpercentage lager zijn om dezelfde hoogte van de pensioenuitkering te bereiken.

Robeco heeft de keuze gemaakt voorlopig de pensioenrichtleeftijd in de pensioenregeling te handhaven op 67 jaar. Doordat het opbouwpercentage lager wordt, bouw je minder pensioen op dan eerder. Omdat we de pensioenrichtleeftijd op 67 laten, kun je wel een jaar eerder met pensioen dan wanneer we de wettelijke pensioenrichtlijftijd zouden aanhouden. In 2020 wordt een algehele herziening van het pensioenstelsel verwacht. Dan kijken we opnieuw naar het opbouwpercentage en de pensioenrichtleeftijd.

Het opbouwpercentage is aangepast na zorgvuldige afweging van de opties, afstemming met vertegenwoordigers van Robeco als werkgever en instemming van de Ondernemingsraad.

ga terug

© 2020 Stichting Pensioenfonds Robeco | www.flexioen.nl | Ontwerp en realisatie: Catapult creëert