Welke risico’s zijn er?
De opbouw en uitbetaling van pensioen gaan over een lange periode. Tussen de start van de opbouw tot de laatste pensioenuitbetaling kan wel eens 80 jaar zitten. In zo’n periode verandert de wereld waardoor er risico’s kunnen ontstaan die je pensioen bedreigen. Deze risico’s leiden mogelijk tot een tekort.
Levensverwachting
Pensioenfonds Robeco probeert voorbereid te zijn op risico’s die je pensioen kunnen bedreigen. In het verleden is dat niet altijd goed gegaan. Een voorbeeld is de snelle stijging van de levensverwachting. Die stijging blijkt groter dan waarmee we rekening hebben gehouden. Dat heeft gevolgen. Als deelnemers gemiddeld ouder worden, moeten wij hun pensioen gemiddeld langer uitbetalen. Wij hebben in dat geval meer geld nodig dan waar we eerst op hadden gerekend.
Rente
Pensioenfonds Robeco schat van tevoren in hoeveel geld ze nodig heeft om de pensioenen te kunnen uitbetalen. De rente is daarop van invloed. Hoe lager de rente, hoe meer geld wij ‘in kas’ moeten hebben om later alle pensioenen te kunnen uitbetalen. Als de rente langdurig laag blijft, maakt dat de pensioenen dus duurder.
Beleggingsresultaten
Beleggingsresultaten kunnen tegenvallen. Daarom zorgt Pensioenfonds Robeco ervoor dat het de beleggingen spreidt over meerdere beleggingssoorten. Daarnaast maken we gebruik van de mogelijkheid om risico’s af te dekken, maar daar zijn wel kosten aan verbonden.
Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. In de basisregeling (middelloon) worden deze risico’s collectief ‘opgevangen’. De beleggingsrisico’s in de bruto en netto aanvullende regelingen zijn echter voor jou. Positieve en negatieve beleggingsresultaten komen alleen aan jou toe.
Risicomanagement
Er zijn nog meer risico’s waarmee Pensioenfonds Robeco rekening moet houden om je pensioen zo goed mogelijk te beschermen. Wij moeten die risico’s letterlijk ‘managen’. Meer weten over het risicomanagement van Pensioenfonds Robeco?
Beleidsdekkingsgraad
Sinds 2015 houdt Pensioenfonds Robeco bij beleidsbeslissingen rekening met de beleidsdekkingsgraad . Dat is de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden.
De beleidsdekkingsgraad is onder meer van belang bij bestuursbesluiten over de hoogte van de premie. Daarnaast is hij van belang bij besluiten over de indexatie van:
- pensioenen die nog worden opgebouwd in de middelloonregeling. Indexatie betekent hier dat de pensioenen de salarisontwikkeling bij Robeco Nederland B.V. en RG Nederland B.V. volgen.
- pensioenen die al worden uitgekeerd. Ook als deze pensioenen zijn aangekocht met kapitaal dat is opgebouwd in de bruto en excedentregelingen. Voor deze pensioenen betekent indexatie dat ze de prijsontwikkeling in Nederland volgen.
Indexatie is alleen mogelijk als de financiële situatie van ons pensioenfonds dit toelaat. De beleidsdekkingsgraad is ook een belangrijke graadmeter voor het pensioenfonds om te beoordelen of het nodig is om de pensioenen te verlagen.
Ten slotte is de beleidsdekkingsgraad ook van invloed op de vraag of je je opgebouwde pensioen kunt meenemen naar een andere pensioenuitvoerder. Die vraag speelt als je een andere baan krijgt en je pensioenopbouw wilt voortzetten bij een ander pensioenfonds. Dat heet waardeoverdracht. Je leest er alles over in de brochure ‘Uit dienst’ . Heeft een pensioenfonds een beleidsdekkingsgraad die lager is dan 100%? Dan mag het niet meewerken aan individuele waardeoverdrachten.
Klik hier voor meer informatie over onze financiële situatie en de beleidsdekkingsgraad.
Lees minder