Logo

"Actueel nieuws over ons pensioenfonds"

Vanaf 2023: Bedrag ineens bij pensionering

Geplaatst op: 30-06-2022

Deelnemers van Pensioenfonds Robeco, die vanaf 2023 met pensioen gaan, krijgen wettelijk de mogelijkheid om eenmalig maximaal 10% van hun pensioen op te nemen.

Met dit bedrag ineens heb je als deelnemer meer flexibiliteit, bijvoorbeeld om een extra aflossing te doen op je hypotheek of om een verre reis te maken. Maar de keerzijde is dat je levenslange pensioen lager wordt.

Ongeveer een half jaar voor je AOW-datum krijg je een brief van het pensioenfonds waarin staat wat de specifieke mogelijkheden voor je zijn. In dit nieuwsbericht geven we alvast wat algemene uitleg.

Dit zijn de uitgangspunten voor een bedrag ineens opnemen:

  • Je mag maximaal 10% van je pensioenvoorziening in één keer opnemen.
  • De optie bestaat alleen voor je eigen ouderdomspensioen. Je partner of kinderen kunnen dus geen bedrag ineens opnemen als jij onverwacht overlijdt.
  • Je mag het bedrag ineens overal aan besteden. Het wordt wel belast volgens het progressieve tarief van de inkomstenbelasting.
  • Na afkoop van 10% moet je pensioen meer zijn dan € 503,24 bruto per jaar.
  • Je kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor hoog-laag. Hoog-laag betekent dat je de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere.
  • De opname van een bedrag ineens heeft een groot effect op de hoogte van je inkomsten in dat jaar. Het kan impact hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt, zoals huurtoeslag. Laat je vooraf goed adviseren wat de gevolgen voor jou persoonlijk zijn.
  • Je krijgt alleen je eigen pensioenvoorziening mee. De buffers blijven achter in het pensioenfonds.

 

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld (bruto bedragen)
Stel de dekkingsgraad van het pensioenfonds is 140, jouw levenslange pensioen is EUR 1.000 en de pensioenvoorziening die bij jouw levenslange pensioen hoort is EUR 20.000. Als je 10% van je pensioen opneemt dan krijg je eenmalig 10% van EUR 20.000  = EUR 2.000. Je levenslange ouderdomspensioen was EUR 1.000 maar wordt nu EUR  900.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds geeft de financiële positie van het pensioenfonds weer. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe hoger de buffer en dus hoe groter de kans dat we in de toekomst je pensioen jaarlijks kunnen indexeren. Als je pensioen 10% lager is, zoals in dit voorbeeld, dan krijg je in de toekomst dus een indexatie over EUR 900 in plaats van over EUR 1.000.

 

Ga terug

© 2024 Stichting Pensioenfonds Robeco | Ontwerp en realisatie: Catapult creëert