Logo

"Actueel nieuws over ons pensioenfonds"

Wijzigingen in de aanvullende DC-pensioenregelingen

Geplaatst op: 29-01-2024

Medio 2023 werd bekend dat ABN AMRO Pension Services (AAPS) stopt met de uitvoering van de aanvullende pensioenregelingen in 2024. Hierdoor verandert er ook het nodige in de aanvullende pensioenregelingen van Pensioenfonds Robeco. Welke dat zijn en of er voor je actie nodig is, hebben we voor je op een rij gezet.

Pensioenfonds Robeco voert naast de basispensioenregeling, drie aanvullende pensioenregelingen; de netto aanvullende pensioenregeling, de bruto aanvullende pensioenregeling en de prepensioenregeling. Dit zijn zogenaamde Defined Contribution-regelingen (hierna: DC-regelingen).

Wat wijzigt er voor de netto aanvullende regeling?
Deze regeling stopt per 1 april 2024. Dat betekent dat je, als je actieve deelnemer bent, geen nieuwe premie meer in kan leggen vanaf die datum. De (leeftijdsafhankelijke) premie die de werkgever beschikbaar stelt voor deze regeling, wordt vanaf 1 april 2024 standaard uitbetaald bij je salaris. De opgebouwde kapitalen van de netto aanvullende regeling gaan voor alle actieve en gewezen deelnemers via een collectieve waardeoverdracht over naar een nieuwe partij, nadat DNB hiermee heeft ingestemd. De opgebouwde kapitalen vallen dan niet meer onder het pensioenfonds. Als je deelnemer bent aan deze regeling, ontvang je in de komende maanden persoonlijk bericht naar welke partij jouw, tot nu opgebouwde, pensioenkapitaal gaat en of er actie van je nodig is. Het netto nabestaandenpensioen blijft wel verzekerd via het pensioenfonds voor alle actieve deelnemers.

Wat wijzigt er voor de bruto aanvullende regeling?
De administratie van deze regeling gaat medio 2024 over naar Appel Pensioenuitvoering. Alle deelnemers worden persoonlijk geïnformeerd over het nieuwe inlogportaal en aanspreekpunt voor vragen. Voor deelnemers die via een lifecycle beleggen, blijven de beleggingen ongewijzigd. Van deelnemers die zelf beleggen, wordt actie gevraagd. Zelf beleggen is namelijk niet meer mogelijk in de toekomst. Als je een deelnemer bent aan de bruto aanvullende pensioenregeling en je belegt zelf, dan heb je een brief ontvangen over de keuzes die je kunt maken. Als je hierin geen keuze maakt, ga je met je beleggingen automatisch over naar de neutrale lifecycle.

Wat wijzigt er voor de prepensioenregeling?
Deze regeling is al in 2006 gesloten, hetgeen betekent dat er vanaf dat moment geen premie meer gestort wordt. Je prepensioenkapitaal wordt, na akkoord van DNB, toegevoegd aan je de bruto aanvullende kapitaal. In de toekomst kun je nog steeds eerder met pensioen gaan. Naast het vervroegen van het pensioen zijn er ook nog andere flexibiliseringsmogelijkheden, zoals eerst voor een hogere uitkering kiezen. De deelnemers aan deze regeling ontvangen binnenkort een brief hierover. Deelnemers die zelf beleggen voor de prepensioenregeling hoeven nog niet in actie te komen.

Vragen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de wijzigingen die op komst zijn. Via deze link kom je op een overzicht van de veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Heb je een andere vraag, neem dan contact op met het pensioenfonds.

Ga terug

© 2024 Stichting Pensioenfonds Robeco | Ontwerp en realisatie: Catapult creëert