Einde van een relatie

pensioenfonds_robeco_headerbeeld-6-aspect-ratio-1290-332

Laat je goed informeren over de gevolgen en mogelijkheden

Het beëindigen van een relatie of de scheiding tussen jou en je (ex-)partner heeft complexe gevolgen. En invloed op jouw pensioen.

Ouderdomspensioen

Bij een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd. De verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding wordt ‘pensioenverevening’ genoemd. Voor verevening moet jij of je ex-partner binnen 2 jaar na beëindiging van de relatie een formulier opsturen naar het pensioenfonds. Je kunt dit formulier opvragen bij de rijksoverheid.

Bij beëindiging van ‘erkend’ samenwonen heeft je ex-partner geen recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen.

Het deel van het ouderdomspensioen waar je ex-partner recht op heeft, wordt door het pensioenfonds uitgekeerd aan je ex-partner vanaf het moment dat jij 67 bent.

Bijzonder partnerpensioen

Ben je gescheiden? Dan houdt je ex-partner recht op partnerpensioen. Dat geldt onder voorwaarden ook voor ex-partners van samenwonenden. Het partnerpensioen voor een ex-partner wordt ‘bijzonder partnerpensioen’ genoemd.

Net als het ‘gewone’ partnerpensioen wordt het bijzonder partnerpensioen uitgekeerd na je overlijden. De hoogte van het bijzonder partnerpensioen is 70% van je ouderdomspensioen dat is opgebouwd binnen de basisregeling. Als je een eventuele nieuwe partner hebt, wordt het partnerpensioen voor je nieuwe partner verminderd met het bijzonder partnerpensioen. Je nieuwe partner deelt dus het partnerpensioen met je vorige partner en krijgt daardoor minder dan de reglementaire 70% van het ouderdomspensioen.

Afwijken van de standaardregeling

Jij en je ex-partner kunnen samen besluiten af te wijken van de standaard regeling. Zo kun je bijvoorbeeld met je ex-partner afspreken dat hij of zij afziet van pensioenverevening of bijzonder partnerpensioen. Een dergelijke afspraak kan worden opgenomen in de huwelijkse voorwaarden of het convenant dat bij de scheiding wordt opgemaakt. Als je een afwijkende afspraak wilt maken, werkt het pensioenfonds mee, mits de afspraken goed uitvoerbaar zijn.