Op 1 juli gaat John van der Moezel met pensioen

Geplaatst op 13 juni 2024

Op 7 juli wordt John van der Moezel 67. En op 1 juli gaat hij met pensioen. Sinds twee maanden is John zich aan het voorbereiden om met pensioen te gaan. Een intens proces wat over loslaten gaat en dat je uitkijkt naar de nieuwe invulling van je leven. “Ineens is dat moment er dat je je er heel bewust van bent, dat die pensioendatum er aan komt. Dat doet wat met je. Je gaat actief nadenken over wat je ná je pensioen wilt doen, waar je voor je pensioen niet aan toegekomen bent. En ook hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Ik merkte dat ik dat wel belangrijk vond.”

“Waar ik linksaf naar mijn kantoortje liep, ga ik straks rechtsaf naar mijn piano. Kan ik meer genieten van mijn dwergpoedeltjes Lilly en Rakker, die me zeer dierbaar zijn. Ga ik vaker een balletje op de tennisbaan slaan en volg ik verder mijn fitnessprogramma onder begeleiding van personal trainer Joe. Fysiek fitter worden heeft me de afgelopen twee maanden enorm geholpen om deze laatste periode naar mijn pensioen toe, goed door te komen. Want intensief is het. Maar het aller belangrijkste is om straks eindelijk meer tijd te hebben voor mijn gezin”, vertelt John met een fonkeling in zijn ogen.

Er is veel te kiezen als je met pensioen gaat, maar voor John is de wettelijke pensioenleeftijd gewoon wat het is
De wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar was voor John een gegeven. Natuurlijk was hij op de hoogte dat hij ook eerder had kunnen stoppen. Hij heeft altijd met veel plezier en passie zijn vak uitgeoefend en die pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar is gewoon wat het is. John vult aan: “Vanaf het moment dat ik in dienst trad bij Robeco ben ik bevlogen aan het werk geweest en heb ik nooit echt over ‘met pensioen gaan’ nagedacht. Ik ben altijd blijven werken, lekker de markt in en bij cliënten aan tafel zitten. Pas vorig jaar december kwam het besef dat het pensioen eraan komt. De maand december is vaak al een periode waar je terugkijkt op je leven. Je gaat actief nadenken over wat je ná je pensioen wilt doen, waar je voor je pensioen niet aan toegekomen bent. Ik merkte dat ik dat wel belangrijk vond. Een invulling van je leven te hebben ná pensioendatum. Vanuit Robeco werd er rond die tijd over je pensioendatum gesproken in verband met de planning van het komende jaar. Je wordt ineens geconfronteerd met de realiteit.”

Robeco op de kaart gezet in België en Luxemburg
19 jaar geleden begon John van der Moezel zijn carrière bij Robeco. Met veel ervaring in Institutional Equity Sales met Italiaanse en Zwitserse beleggers, ging John voor Robeco vanuit Rotterdam eerst het cliëntenbestand opbouwen in Italië. Na drie jaar, toen het Robeco kantoor in Brussel werd gesloten, werd John gevraagd om het book of business in België en Luxemburg vanuit Rotterdam te bedienen en verder uit te breiden. Een grote verandering. Waar je alles en iedereen in Italië kende, ging John de nieuwe uitdaging aan. Het was Chris Suiker, hoofd Benelux Wholesale, die John alle vrijheid en het vertrouwen gaf om het book of business te laten groeien. John vertelt: “De belangstelling voor verantwoord beleggen was groot en ook al keken de Belgen eerst de kat uit de boom, het succes kwam er. Frank Groven, eerst beleggingsdeskundige op het gebied van vastrentende waarden, kwam al snel de gelederen versterken en daarna ook een Belgische collega. We hebben Robeco met z’n drieën echt verder op de kaart gezet in buurland België en in Luxemburg. Ik ben Chris Suiker zeer erkentelijk en dankbaar dat hij mij deze kans toen heeft gegeven. Hij heeft zoveel voor Robeco betekend. Het was een hele prettige tijd om voor hem gewerkt te hebben.”

Klantenaccounts zijn in goede handen
De afgelopen weken staan in het teken van de overdracht van John zijn werk. Zakelijk is hij nog steeds druk en betrokken bij gesprekken met klanten. Een opvolger is gevonden, wat een grote geruststelling is. Erik van de Weele heeft de overstap gemaakt naar Robeco. Hij kent de markt in België en Luxemburg goed. Frank Groven staat inmiddels een paar jaar aan het roer van dit Business Development Team. De klantenaccounts van John zijn nu verdeeld over Frank en Erik. “Het is even wennen. In een gesprek met de klant ben je heel betrokken, maar je komt thuis en je hoeft er niets meer aan te doen. Het wordt door je collega’s opgevolgd. Het reizen en overnachten in hotels begint me nu wel op te breken. Je hebt daarna thuis een soort jetlag gevoel. Dat heeft wel impact op me. Het signaal is duidelijk. Het is goed om te stoppen.”

Transfer naar de muziekindustrie
Muziek maken speelt een centrale rol in het leven van John, Maryse en hun vijf kinderen. De oudste drie kinderen zijn bezig met hun muzikale carrière en zijn ondertussen bekenden in de muziekwereld onder hun artiestennaam. Marnix Emanuel is singer-songwriter, speelt gitaar en piano. Mathilde Bloom schrijft Nederlandstalige popsongs, zingt en speelt gitaar. DJ Charleon componeert, produceert en zijn saxofoon vergezelt hem naar elke DJ-set. Maryse is een rots in de brandig en ondersteunt haar muzikale kinderen met het schrijven van de teksten van de songs. De jongste twee, de tweeling Willem en Florens studeren nog. John ziet het voor zich dat hij de chauffeur wordt van zijn muzikanten als ze naar optredens gaan. Ze zakelijk ondersteunt en vooral veel gaat genieten van wat muziek hem en zijn gezin brengt. John kan niet wachten om zijn transfer naar de muziekindustrie te maken.