Hoe werkt pensioen?

pensioenfonds_robeco_1-7-aspect-ratio-1290-332

Je bouwt in Nederland drie soorten pensioen op

  1. AOW

  2. Pensioen bij Pensioenfonds Robeco

  3. Pensioen dat je zelf regelt

1. AOW: dit pensioen krijg je van de overheid

De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. Je bouwt dat pensioen op in 50 jaar, maar alleen als je in Nederland woont en/of werkt. Vanaf welke leeftijd je AOW krijgt, hangt van je geboortedatum af. Als de levensverwachting toeneemt, zal de AOW-leeftijd in de komende jaren stijgen.

De hoogte van de AOW is niet voor iedereen gelijk. Bovendien worden de AOW-bedragen elk jaar aangepast. Klik hier voor meer Informatie over de AOW en je AOW-leeftijd.

Let op: heb je niet altijd in Nederland gewoond of gewerkt? Dan kan je AOW lager uitvallen.

2. Het pensioen dat je via je werk opbouwt

Hoeveel pensioen je opbouwt bij Pensioenfonds Robeco zie je op je Uniforme Pensioen Overzichten (UPO’s). We sturen je deze overzichten ieder jaar toe. Je krijgt aparte UPO’s voor je pensioenopbouw in:

Wil je een totaaloverzicht, inclusief je AOW en de pensioenen die je bij andere werkgevers hebt opgebouwd? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

3. De pensioenaanvulling waar je zelf voor zorgt

Je kunt zelf een aanvulling regelen op je AOW en het pensioen dat je opbouwt via Robeco. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld:

  • je gaat banksparen
  • je sluit een verzekering af zoals een lijfrente
  • je bouwt extra pensioen op in de regeling van Pensioenfonds Robeco.

Of je voor een van deze mogelijkheden kiest, hangt af van jouw financiële en persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan je helpen om een besluit te nemen. Je kunt ook de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud raadplegen.