Hoe nu verder?

pensioenfonds_robeco_headerbeeld-8-aspect-ratio-1290-332

Wij werken de afspraken uit in een implementatieplan

Het pensioenfondsbestuur moet het transitieplan gedetailleerd uitwerken in een implementatieplan. Het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds geeft hierover advies aan het pensioenfondsbestuur.

Daarnaast moet de raad van toezicht van het pensioenfonds instemmen met het implementatieplan. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) moet instemmen. Daarna mag het pensioenfonds pas de nieuwe regeling gaan uitvoeren. In onze planning gaan we nu uit van 1 januari 2026. Maar het kan uitlopen.

Communicatie onderdeel van het implementatieplan
In het implementatieplan gaan we in op een aantal technische onderdelen zoals datakwaliteit, risico-analyses en uitbesteding. Maar ook het communicatieplan is onderdeel van het implementatieplan. In dit communicatieplan, dat overigens door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet worden goedgekeurd, schrijven we op hoe we met jou gaan communiceren, over de keuzes die jij kunt maken, of je in actie moet komen, hoe we jouw pensioenaanspraken omzetten naar pensioenkapitalen en nog veel meer.

Een beetje geduld
We werken hard aan jouw pensioen onder de nieuwe regels. We willen alle processen zo zorgvuldig en evenwichtig mogelijk doorlopen en dat kan wat (meer) tijd kosten. We willen het implementatieplan en het communicatieplan eind 2024 bij DNB/AFM indienen. Pas in de aanloop naar de beoogde overgang per 1 januari 2026 kunnen we per deelnemer meer inzicht geven wat de overgang in euro’s betekent voor jouw pensioen(uitkering). Tot die tijd vragen we jou om een beetje geduld, in de wetenschap dat de verwachtingen voor jouw pensioen in de nieuwe regeling positief zijn.

 

Bekijk hoe de sociale partners hun keuzes verantwoordden