Beleggingswijze

Marco-van-Lent-22-aspect-ratio-1290-332

Voor een deel mag je zelf kiezen

Bouw je naast je pensioenopbouw in de basisregeling ook pensioen op via de aanvullende regeling? Dan kun je deels zelf kiezen hoe de premies worden belegd.

Kies je niet, dan krijg je een beleggingsmix toegewezen die past bij je leeftijd. Dit houdt in dat, naarmate je ouder bent, er minder risicovol belegd wordt. Als je pensioendatum dichterbij komt, heb je immers minder tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Meer risicovolle beleggingen bieden daarentegen op de lange termijn weer een grotere kans op een hoger rendement. In de loop der tijd worden de reeds opgebouwde tegoeden op de rekening steeds aangepast aan de beleggingsmix die bij jouw leeftijd past.

Wil je wel zelf kiezen hoe de premies in de aanvullende regeling(en) worden belegd? Dan wordt eerst je beleggingsprofiel vastgesteld, waarna je de keuze hebt uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn. Er zijn ‘veilige’ beleggingsmixen die weinig risicovol zijn en gemiddeld een wat lagere rendementsverwachting hebben. Er zijn ook meer risicovolle mixen, die gemiddeld meer rendement op kunnen leveren. Bij geen enkele mix kan men vooraf zeggen wat de opbrengsten zullen zijn van de beleggingen.

Bekijk hier de opbouw van de verschillende life cycles: